Egy egyszerű vizsgálattal kiderítheted, szereztél-e már védettséget a koronavírussal szemben

Aki igen, annak 3-6 hónapig valószínűleg nem kell az oltás miatt aggódnia.

Magyarországon egy plasztikkártyával igazolhatják majd a védettség tényét azok, akik a betegségen átestek vagy már beoltatták magukat – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a január 21-i Kormányinfón.

Vagyis - bár a kormány terveiről szokás szerint még semmit nem tudni -, aki a közelmúltban már átesett a betegségen, annak egyelőre nincs szüksége az oltásra, hiszen a szervezete már megtermeli azokat az ellenanyagokat, melyek a védettséghez szükségesek. A helyzet viszont az, hogy Gulyás Gergelynek és a kormánynak jó eséllyel fogalma sincs, hányan eshettek át a betegségen, hiszen aki tünetmentesen, vagy PCR teszt nélkül vészelte azt át, az nem került be a statisztikába. A statisztika pedig egy dolog miatt különösen fontos: a nyájimmunitás miatt, amire elvileg hajtunk, és ami a korlátozások feloldását jelenthetné.

És egyébként mi van azokkal, akik esetleg fertőzött állapotban kapják meg az oltást? Erre egyelőre nincs egyértelmű válasz, és egyébként tesztet sem végeznek az oltások előtt.

A koronavirus.gov.hu weboldalon minderről ennyi információ szerepel: 

"Kaphat-e oltást aki átesett COVID 19 betegségen?

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akiknél 3 hónapon túli igazolt SARSCoV-2 fertőzés szerepel."

Bár az adóforintokból működtetett kormányzati tájékoztató oldal propagandára kiválóan berendezkedett, arról sem sok információt találni rajta, hogyan tudhatja meg valaki, hogy korábban esetleg megfertőződőtt-e már. Pedig ez egy egyszerű vérvizsgálattal megállapítható.

A SARS-CoV-2 IgG antitest szerológiai vizsgálat a fertőzött beteg immunrendszere által termelt specifikus IgG antitesteket mutatja ki, melyek a tünetek jelentkezése utáni néhány naptól 2 hétig terjedő időszakban jelennek meg és sokáig kimutathatók. Emellett az IgG antitestek jelenléte lehetővé teszi azoknak a korábban megfertőződött betegeknek az azonosítását is, akik felgyógyultak a betegségből és valószínűsíthetően immunissá váltak rá. Valamint azon személyek is kiszűrhetők, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen és valószínűsíthetően kialakult szervezetükben az immunitás. Ez a rövid összefoglaló számos magánrendelő honlapján elérhető, a vizsgálat pedig sok helyen bejelentkezés nélkül, vénás vérvétellel rövid idő alatt elvégezhető, a kiértékelés pedig néhány napon belül meg is érkezik.

A pozitív eredmény itt nem karantént jelent, hanem azt, hogy az illetőnek 3-6 hónapig nincs szüksége oltásra sem, hiszen a vérében kimutathatók az immunrendszere által termelt ellenanyagok. Az általunk megkérdezett magánrendelők szerint egyelőre kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, pedig a nyájimmunitás szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, hogy hányan szereztek az országban védettséget. 

Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a teszt nincs ingyen, az IgG és IgM antitest szerológiai vizsgálat 10-14 ezer forint körül mozog, rendelője válogatja. A kormány biztosíthatná ezt ingyen is, de a PCR tesztnél már megtanultuk, hogy nem szeretnek ingyen adni semmit.

A másik ok, hogy kevesen tudnak róla, hogy a teszt egyáltalán létezik, Müller Cecília nyunyokás és tojás-hipózásos tanácsai között erről nem hallhattunk semmit, ahogy a kormányzati tájékoztató oldalon sem találunk részletes útmutatót. Igaz, a honlap a tájékoztató jellegét már a járvány legelején elvesztette.

Sőt, hiába kap valaki pozitív minősítést egy IgG teszt során, a hivatolos járványügyi statisztikába nem kerül be - ezt is egy magánrendelő munkatársától tudjuk, hiszen nincs bejelentési kötelezettségük a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felé.

"Az oltási sorrendet antitest szűréssel kell kezdeni. Akinek ez pozitív, az nem kap csak majd egy későbbi időpontban vakcinát, így mintegy 2 és félmillió ember beoltásához szükséges oltóanyaggal kevesebbre van szükség az áhított nyájimmunitás eléréshez"

- írta Kunecz Zsombor egészségügyi szakértő a múlt héten a Facebook-oldalán. Mi mégsem ezzel kezdünk, sőt, értékelhető oltási tervet sem látott a nyilvánosság.

Ha lehet hinni Gulyás Gergelynek – ez mondjuk ritkán fordul elő – mindenkinek érdemes lesz tudni, hogy szerzett-e már védettséget korábban. És a kormánynak sem lenne hátrány tudni a pontos számot, még ha jelenleg nem is igazán érdekli őket.