Kabaréország: Most eladja a kormány a túlárazott, feleslegesen megvásárolt lélegeztetőgépeket

Nerisztánban az sem lenne váratlan fordulat, ha ezzel a remek konstrukcióval azért lenne valaki, aki elég jól járt. Az biztos, hogy nem a magyar betegek és adófizetők.

A szerda esti Magyar Közlöny szerint lélegeztetőgépeket adna el a magyar állam. A legfrissebb kormányhatározat szerint Kásler Miklós, Pintér Sándor és Szijjártó Péter feladata az lesz, hogy felmérjék azoknak a  „stratégiai raktárkészleten felüli” lélegeztetőgépeknek a mennyiségét, típusát és sorszámát, amelyeket az állam eladásra kínálna.

Egy másik ezzel kapcsolatos rendelet szerint 18 darab lélegeztetőgépet már el is küldött a kormány ingyenes adományként Uganda számára, amelyet a kampalai Mulago Kórház kap meg.

Mint ismert, a járvány első szakaszában, közel 17 ezer lélegeztetőgépet vásárolt a magyar állam, ám csupán ezer darabot küldtek szét a kórházaknak, mert nincs elég szakember, aki működtetni is tudja ezeket.

A nyáron hetekig visszhangzott a sajtó a Külgazdasági- és Külügyminisztérium 300 milliárdos lélegeztetőgép-beszerzéséről, amit Szijjártó Péter tárcája a nyilvánosság kizárásával, a közbeszerzés alóli teljes mentesítéssel zavart le.

A közérdekű adatigényléssel napvilágot látott eset külön érdekessége volt, hogy a 444.hu kiderítette:  az óriási összeg több mint felét, 178 milliárd forintot egy maláj cégnek, a GR Technologies-nek fizette ki a KKM, összesen 6258 lélegeztetőgépért – ráadásul, a maláj eladó a piaci törvényeknek ellentmondva annál drágábban adta a gépeket, minél többet kért belőlük a magyar külügy. Végül már 28,4 millió forintos átlagáron értékesítették a készülékeket.

Az Országgyűlés külügyi bizottsága decemberben hallgatta meg Szijjártó Pétert, aki azt mondta hogy „ebben a helyzetben nem voltak piaci viszonyok”  és „komoly diplomáciai feladat” volt az eszközök beszerzése. 

„Nem volt kereslet-kínálati görbe által elmetszett ár, tehát az, hogy mi minek a hányszorosa, az ne haragudjanak, de egy értelmetlen felvetés ebben az ügyben. Amikor országokhoz egymás repülőgépeire felrakott árukat rakták át egyikről a másikra és kobozták el egymástól, amikor a gyártósorok végénél ott állt sorban mindenki, hogy az elkészülő lélegeztetőgépet ki tudja először elkapni és elvinni, amikor az egész világ Kínában akart vásárolni és a kereslet sok százszorosa volt a kínálatnak, akkor a normál piaci mechanizmusok nem működtek, ezt nyilván önök is tudják, értem én, hogy politikailag mást kell képviselni" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy végül több mint 100 millió maszkot, 4,8 millió favipiravir hatóanyagú gyógyszert és valamivel több mint 16 ezer lélegeztetőgépet vásároltak, majd ehhez hozzátette, hogy „emiatt ellátatlan beteg az országban nem maradt”.

És ugyebár annyira hasznos volt ennek a 16 ezer darabnak a megvásárlása, hogy ebből azóta több országnak elosztagotott a magyar kormány, most pedig igyekeznek őket eladni. Hiába nő ugyanis meredeken a lélegeztetőgépen lévők száma, nincs megfelelő szakszemélyzet, aki ezeket kezelni is tudná. Mint ismert, éppen 5500 dolgozó hagyta el az állami egészségügyet, mégpedig nem Gyurcsány, hanem Orbán Viktor miatt, akinek pl. a járványügyi tanácsadója erre egy vállrándítással reagált.

A lélegeztetőgép-bizniszre vonatkozó adatokat mellesleg csak közérdekű adatigénylésre és egy hónap után adta ki a külügy, a beszerzések szabályosságával pedig már a kormány sem foglalkozik. Mert minek. Tudják ők, hogy ki járt ezzel nagyon jól. Hogy nem a magyar adófizetők, az biztos.

Már csak azért sem, mert a Magyar Hang éppen arról ír, hogy a Honvédkórházban már arról kell dönteniük az orvosoknak, hogy kinek jusson gép.

Már a legrosszabb forgatókönyvnél tartunk: a járvány jelenlegi terjedési ütemével kalkulálva jövő hét végére 15 ezer felett lehet a kórházban kezeltek száma, a gépi lélegeztetésre szorulóké pedig jócskán meghaladhatja a kritikus ezret. Orvosi beszámolók szerint már a negyvenes korosztály a priorizált az intenzív osztályokon, ahol egyre többször kell eldönteni, kinek jusson gép és ellátás.