Kovács Zoltán megmondta, hogy az újságírónak kuss a neve, aztán pedig fizikailag is megszűnt a kérdezés lehetősége

A héten lezárult egy korszak: Megszűntek az operatív törzs napi „sajtótájékoztatói”. Azok a sajtótájékoztatók, melyeken sajtó nem volt jelen azóta, hogy Kovács Zoltán kijelentette: az újságírónak nem az a dolga, hogy kérdezzen.

Kiss Róbert alezredes jelentette be május 25-én, kedden, hogy mivel az operatív törzs is már csak készültségi fokozatban működik tovább, így napi sajtótájékoztatót sem tartanak. Rendkívül szomorú hír volt ez, hiszen annyi mindenről adtak pontos tájékoztatást, újságírók jelenléte nélkül.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár már tavaly március közepén rövidre zárta ezt a témát, akkor ugyanis bejelentette, hogy virtuálissá teszik a koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatókat. Az Operatív Törzs stúdióba költözik, onnan fognak „tájékoztatni” – mondta. Kérdezni majd emailben lehet. (Hamar kiderült, hogy bár lehet, nem érdemes, mert érdemi válasz nem érkezik rájuk.)

Mindezt az újságírók biztonságával is magyarázta, mivel a médiamunkások össze vannak zárva a teremben, de azért lehetett egy olyan gondolatunk, hogy ez nem igaz.

Főleg azok után, hogy Kovács Zoltán ezt pár nappal megelőzően tartott egy olyan sajtótájékoztatót, amire a KCNA észak-koreai állami hírügynökség is elégedetten csettintene, bár az is lehet, hogy eleve szoros kapcsolatban állnak a Fidesz-médiával, olyan hasonló elven működnek a munkafolyamataik.

Akkor tulajdonképpen kijelentette, hogy az újságírók ne kérdezzenek, mert nem tudnak semmit a járványról, a kormány pedig mindent tökéletesen csinál.

Miközben a kormány szinte korlátlan jogokkal ruházta fel magát, az operatív törzs virtuális lett, az állampolgárnak pedig fogalma sem volt, hogyan lehet bárkit számonkérni a „veszélyhelyzet” idején. Ahogy az újságíróknak vagy az ellenzéknek sem.

Nem is lehetett számonkérni senkit 14 hónapon keresztül. Aki ugyanis „számonkért”, az oltásellenes és eltaposandó lett a fideszes narratívában.