„Te vagy a mérleg nyelve!” – Buzdítsuk szavazásra az országból elüldözött honfitársainkat!

Két héttel a választás előtt még mindig nagy kérdés, sikerül-e mozgósítani azokat a külföldi magyarokat a voksolásra, akik nagy valószínűséggel az Orbán-kormány eltakarítását kívánják. Az új „Stop Orbán! – Te vagy a mérleg nyelve” nevezetű kezdeményezés éppen ezt tűzte zászlajára. Az önkéntesekből álló csoport közösségi gyűjtést szervez annak érdekében, hogy szavazásra bírja a főként Nyugat-Európában élő magyarokat. Elemi érdekünk lenne, hogy például a Londonban, Berlinben vagy Amszterdamban élő magyarok elmenjenek szavazni, ne csak a Fidesz által megvásárolni kívánt kettős állampolgárok.

Közösségi gyűjtést szervez egy önkéntesekből álló csoport, hogy szavazásra bírja a külföldön élő magyarokat, hiszen legalább félmillió magyarországi magyar állampolgár él Nyugat-Európában. Eddig elsősorban az Angliában élő magyarokat célozták meg hirdetéseikkel, de ha az adománygyűjtő oldalukon keresztül sikerül összegyűjteniük több mint ezer fontot (kb. félmillió forintot), akkor nem csak Nagy-Britanniában, hanem más országokban is kampányolnak majd.

Mint ismeretes, még néhány napig, március 31-ig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon. Április 8-án összesen 118 külképviseleten lehet majd szavazni. A Nemzeti Választási Iroda március elején közzétett adatai alapján eddig több mint 29 ezren jelentkeztek, többen, mint négy évvel ezelőtt. Az is kiderült, hogy a legnagyobb számban, 4847-en Londonban szavaznának, Münchenben 2236-an, Stuttgartban 1833-an, Hágában 1350-en, míg Berlinben 1299-en. Ugyanakkor - szintén a Nemzeti Választási Iroda információi alapján - a Magyarországi lakcímmel nem rendelkező, névjegyzékbe vett választópolgárok száma március 22-én már 372 806. Ugye ők azok, akik levélben is szavazhatnak.

Régóta tudjuk, hogy Orbánék elsősorban a határon túli magyarok szavazatait akarják megkaparintani, amiért évek óta rendesen lobbiznak is pénzt, fegyvert és paripát nem kímélve. A minden évben a „jobboldali értelmiségi holdudvar” jelenlétében megrendezésre kerülő tusnádfürdői szellemi alámerülés mindig remek alkalom, hogy a kormány tagjai a szavazataikért hízelegjenek, amit rendesen ki is maxolnak.

Néhány éve Erdélyben fehér lovon pózoló, újabban a luxusvadászatokért rajongó KDNP-elnök Semjén Zsolt tavaly júniusban azon filózott, hogy az államilag létrehozott Kőrösi Csoma Sándor-program és Petőfi Sándor-program résztvevőinek akadhatnak a honosítással kapcsolatban bürokratikus nehézségei, amelyek a szavazatok leadásánál problémát okozhatnak, így végül arra jutott, hogy az érintettek írják le neki a problémáikat. Arról nem tudni, az Orbán-hívő határon túliak – zömében nyugdíjasok – közül mennyien ragadtak tollat. Az azonban biztos, nekik jóval könnyebb dolguk van a kivándorolt (elüldözött – a szerk.), magyarországi lakcímmel rendelkező, ámde külföldön élő honfitársainknál.

Mint ismeretes, lassan eléri az egymillió főt azok száma, akik az Orbán-kormány „áldásos” tevékenysége miatt voltak kénytelenek elhagyni az országot, hogy külföldön vállaljanak munkát. Ők azok, akiket a miniszterelnök úgy címkézett, hogy „kalandvágyból” mentek külföldre. Tehát adott egy igen masszív tömb, akiket a kormány igyekszik megfosztani alapvető jogaiktól, hiszen ezeket az emberek nem tudták „egybites bólogatógépekké” programozni a propagandájukkal. Márpedig jól tudjuk, hogy a gondolkodásra képes, nem agymosott állampolgároktól a Fidesz retteg, ezért akarja megakadályozni a szavazásokon való részvételüket. Hogy hogyan?

Azon honfitársaink számára, akik dolgozni mentek külföldre, de magyarországi lakcímmel rendelkeznek, és a választás ideje alatt is kint tartózkodnak majd, kizárólag az a lehetőség maradt, hogy előzetes regisztráció után a szavazás napján személyesen fel kell keresniük egy nagykövetséget vagy konzulátust, ahol a magyar kormány megszervezte a szavazást, azaz a választás napján csak egy nagykövetség épületében adhatják le a voksukat. Vagyis nagy terhet raktak a nyakukba, mert akár komoly anyagi ráfordítás mellett több száz kilométert is utazniuk kell ahhoz, hogy szavazhassanak.

Orbánék nyilvánvalóan rettegnek attól, hogy az előlük elmenekült honfitársaink keresztülhúzzák a számításaikat, éppen ezért igyekeznek ellehetetleníteni, de minimum oly módon megnehezíteni a dolgukat, hogy inkább lemondjanak választási joguk gyakorlásáról. Ezért üzenjünk nekik minden nap: menjetek ti is szavazni, veletek sikerülhet!