Most, hogy Orbán megmondta, ki a magyar, Kásler Miklós belengette a Magyarságkutató Intézet létrehozását

A Magyar Időknek adott alákérdezős interjúban beszélt erről. (Zárójelben azért jegyezzük meg, hogy a fluffermédia valószínűleg a Kardiológia Intézetben kialakul botrány miatt "adott lehetőséget" egy gyorsreagálásra Káslernek, aki szerint nyilvánvalóan a közvélemény látja rosszul a magyar egészségügy helyzetét.

A kép csalóka, hiszen a közvélemény nem feltétlenül úgy látja a magyar egészségügy helyzetét, ahogy azt a média egy része közvetíti. Az Országos Onkológiai Intézetben negyedévente készítettünk betegelégedettségi vizsgálatokat, és azok mindig 90 százalék körüli pozitív eredményt mutattak. Nyilvánvalóan ez nem reprezentatív mérés, de az ott megkérdezettek közvetlen tapasztalatot szereztek. Ugyanakkor, ha fél évszázadra visszatekintünk, hogy mit írnak a hazai daganatosellátás egészéről, azt látjuk, hogy nem vagy csak elvétve jelenik meg a kedvező megítélés. Ugyanez jellemzi a magyar egészségügy egészét - mondta az egészségüggyel kapcsolatban.

Ez annyira vicces, hogy inkább ne is foglalkozzunk vele. További szórakoztató információ, hogy Mikós bácsi elárulta, hogy a kabinet hamarosan megtárgyalhatja a Magyarságkutató Intézet létrehozásáról szóló javaslatot is.

Reményeink szerint ebben segít majd minket a Magyarságkutató Intézet, amelynek a létrehozásáról szóló javaslat hamarosan a kormány elé kerül. A történészek, régészek, nyelvészek, néprajzkutatók, antropológusok és más tudományágak képviselői ma elbeszélnek egymás mellett. Amit az egyik tudományág bizonyít, azt a másik nem veszi figyelembe. Egy intézményben, meghatározott célok mentén kellene folytatni a kutatásokat, és a legmagasabb szintű tudományos igényességgel szintetizálni az eredményeket. Ezzel véget vethetnénk a régi türk-finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának, és fény derülhet a tudományosan megalapozott valóságra - fogalmazott.

Ezzel összefüggésben hirtelen csupán két dolog ugrott be:

1. Orbán bő egy héttel ezelőtt definiálta, hogy ki a magyar.

2. Orbán szeptember elején köpött egyet a foggal körömmel védett finnugor elméletre is. Közölte, hogy a magyar nyelv a türk nyelvvel áll rokonságban, miközben pár évvel ezelőtt még gyökeresen más állásponton volt.

Szóval, nem tudni, hogy csupán durva zavar van az erőben kormányrészről (Orbán elméjében), vagy az épülő autokráciában új definíciókra van szükség, amit majd "magyarságkutatás" néven injekcióznak belénk.