Vajon miért lett magyar sajátosság az elcseszett címer, logó, kabalafigura?

A budapesti junior úszó-vb kabalájának bemutatása után feltörtek a régi emlékek: olimpia, vizes vb, az Újpest címere, Fradi-sas... Nincs épkézláb magyarázat, csak széttárt kezek: "Miért? Miért csináljátok ezt?"

Múlt hét szerdán megcsodálhattuk a budapesti junior úszó-vb kabaláját. Ő itt Cubeman. És a Rubik-kocka ihlette. Állítólag.

Nehéz szavakba önteni, ugye?

És akkor minderről óhatatlanul is eszünkbe jut például az olimpiai pályázatra készített 2016-os logó. Már csak ezért is jó, hogy végül nem mi lettünk a rendezők. A pályázatíró csapatban viszont biztos volt valaki, aki jól bánik a painttel.

Aztán itt volt nekünk nem is olyan régen Water Willy és Water Lilly. Megvan, nem? A figurák tervezője, Tatai Tibor eredetileg Lilinek és Lalának keresztelte a 2017-es vizes világbajnokságra szánt alkotásait, ezt azonban a szervezők "menőségből" felülírták, így lettek angolos nevek a befutók. Csak hát abba felejtettek el belegondolni, hogy a willy angol nyelvterületen péniszt jelent. Nem baj, nem ciki. De azért végül megváltoztatták, így lettek ők Water Lili és Water Lali:

Nehéz lenne az összes szekunder szégyen esetet felemlegetni, amit ily módon produkált a "világ egyik legjelentősebb sportfővárosa", de azért egy perces néma gyászszünettel emlékezzünk meg két kuriózumról, ami hála a JÓÉGNEK, nemzetközi eseményen nem közvetítette a magyar kreativitást!

A WC-csésze büszke tulajdonosa az Újpest FC lett, bár most a nagyon heves tiltakozásoknak köszönhetően úgy fest, akár vissza is kaphatja a klub a régi címerét.

Nem jártak jobban a fradisták sem, őket egy megkínzott csirkével boldogítottak Kubatovék annak idején, amit Fradi-sasnak neveztek, nem tudni, milyen alapon. Szerencsére neki is mennie kellett. (Kubatov sajnos nem ment utána.)

Na mármost, konklúzió nincs, csak egy releváns kérdés: Miért?

Valószínűleg két lehetőség van. Az egyik, hogy durván ízlésficamos káderek ülnek minden sportvezetői pozícióban. A sokkal valószínűbb pedig az, hogy az ordító fideszes nepotizmus miatt inkább a dielettantizmus, mint sem a hagyományok tisztelete és a hozzáértés uralja a magyar sportszövetségeket. 

Pedig ha már 120 nemzetközi sporteseményt látunk vendégül egy évben, nem lenne baj nem retardáltnak tűnni.