Nocsak: Orbán szerint is szegény ország vagyunk az EU-ban

Pedig eddig úgy hallottuk tőlük, hogy szárnyal a gazdaság.

A klímaváltozás elleni küzdelemről csütörtökön kezdődő tárgyaláson várható "csata közép-európai és magyar nézőpontból arról fog szólni, hogy ne engedjük meg a brüsszeli bürokratáknak azt, hogy megint a szegény emberekkel és a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit" - jelentette ki Orbán Viktor Brüsszelben csütörtökön, az európai uniós csúcstalálkozót megelőzően.

Aztán arról beszélt, hogy az Európai Tanács tervei között szerepel, hogy az uniós tagországok közösen foglaljanak állást arról, hogy az egész európai gazdaságot 2050-re karbonsemlegessé alakítják át.

Mindannyian tudjuk, hogy a klímaváltozás nagy baj, azt is tudjuk, hogy ez ellen harcolni óriási vállalkozás, ami rengeteg pénzbe kerül. Ezért itt világos pénzügyi garanciákat kell kapnunk, és ennek a részleteit fogjuk kitárgyalni – fogalmazott.

Kijelentette továbbá, hogy Magyarország is azt szeretné, hogy 2050-re klímasemleges legyen az európai gazdaság, ezért készen áll arra, hogy egy erről szóló megállapodást aláírjon.

(Szólhatna a kézivezérelt médiájának is erről, mert néhány fideszes zugfirkász még mindig úgy látja, hogy „hazugság a klímahiszti - a szerk.)

Orbán szavait azért is nehéz értelmezni, mert ha a szegénységgel kapcsolatban Magyarországra és Közép-Európára is gondolt, akkor ismét egy olyan monológ távozott a száján, ami gyökeres ellentétben áll a Fidesz eddigi kommunikációjával. Mondhatnánk úgy is, hogy ezek szerint Brüsszelben szegények vagyunk, a hazai választópolgároknak adott műsorban meg gazdagok.

Tavaly novemberben Kínában pl. ezt mondta Orbán:

 "a növekedési ráta Közép-Európában kétszer magasabb, mint az európai átlag, és széles körű egyetértés van arról, hogy a régió a jövőben is az európai növekedés forrása lesz".

De ha nem megyünk ilyen messzire vissza az időben, akkor idézhetjük Varga Mihályt is, aki augusztus végén jelentette ki, hogy

továbbra is a magyar gazdaság növekedett a legnagyobb mértékben az Európai Unióban, valamint a régióban, és nemcsak a lakossági fogyasztás, hanem a mögötte lévő bérnövekedés is magas.

Úgy tűnik akkor, hogy szegények vagyunk, de jól élünk...