Szorul a hurok: több vádlott is Simonkáék ellen vallott

A fideszes politikus büntetőperében többen is beismerték bűnösségüket.

Egyikük ma a bíróságon elmondta, hogy cégvezetőként segédkezett abban, hogy a Simonka által irányított bűnszervezet uniós és költségvetési forrásokat síboljon el.

„Simonka György utasítására tettem”

- jelentette ki. Kiderült, hogy cégével előre egyeztetett módon, papíron túlárazva adott tovább eszközöket Simonkáék körének, akik mindezt aztán pályázati pénzből vásárolták meg.

A büntetőper előkészítő ülésének harmadik napján azonban nem ő volt az egyetlen, aki fideszes politikus ellen vallott. A 33 vádlottból nyolcan elismerték bűnösségüket, négyen még egyezséget is kötöttek, elismerték a vádakat, és elfogadták a kilátásba helyezett büntetést is. Két másik vádlott teljes, kettő részleges beismerő vallomást tett. Utóbbi négy vallomást azonban a bíróság nem fogadta el a per ezen szakaszán, mivel még mindig sok az egymásnak ellentmondó részlet.

Nem mindenki volt ilyen együttműködő, a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselője ártatlannak vallotta magát, apró szépséghibája a dolognak, hogy a mai ülésen szót kapó vádlottak nem éppen az ő verzióját támasztották alá.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az ügyészség szerint Simonka György és társai - akik között családtagjait is megtalálni - költségvetési csalást és más bűncselekményeket követtek el, ezzel összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak.

A fideszes Simonka egyébként azt mondta,  

Nem örülünk annak, hogy itt kell lennünk.

A jelek szerint egyre kevésbé fog örülni neki. Bár, ha arra gondolunk, hogy egy másik (milyen meglepő) szintén fideszes, akit már el is ítéltek, milyen körülmények között kezdhette meg büntetésének letöltését, talán annyira nem is kell aggódnia.

Simonka egy másik kacagtató mondatára pedig, miszerint „Mi nem bűnözők vagyunk, hanem áldozatok.” nem is lehet máshogy reagálni, csak úgy, ahogyan azt ma Juszt László is tette.

Mengyi, Borkai, Simonka, Boldog Pista, vagy éppen az ördög ügyvédje által börtönnel fenyegetett fideszes győri polgármesterjelölt, Dézsi Csaba András ügye mellett vajon még hány kormánypárti szereplőről derülhetnének ki hasonló dolgok?