Úgy tűnik, a Fővárosi Nagycirkusz előadásain is nyugodtan lehet közel 1500 ember járvány idején

500 fő feletti tömegrendezvény továbbra sem tartható Magyarországon, de a jelek szerint, akárcsak a stadionok, a cirkusz is kivételt képez ezalól.

Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében arra, hogy bár csodálatra méltó a cirkuszi művészek munkája, meglehetősen érdekes, hogy a Fővárosi Nagycirkusz szinte telt házzal (1450 fő) tarthat előadásokat.

Jól van ez így, amikor arról megy a vita, hogy miért nem lehet kisebb koncerteket sem megtartani, illetve, hogy nagyobb lagzit szervezők fontolgatják, hogy biztos jó dolog -e egybeültetni a násznépet? - teszi fel a kérdést a politikus?

Mint ismert, a hazai könnyűzeneipar a zenészektől kezdve a koncert- és fesztiválszervezőkön át a háttéremberekig, mindenki nagyon nehéz helyzetbe került azzal, hogy a kormány augusztus 15-ig megtilotta az 500 főnél nagyobb rendezvények megtartását, majd a koporsószöget azzal készül beverni az ágazatba, hogy e dátum után sem oldaná fel a korlátozást. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ráaádsul az év baromságát jelentette ki azzal a mémcunamit is elindító mondatával, miszerint a futballmeccseket azért lehet több tízezer emberrel megtartartani, mert ott nem isznak. Ehhez képest mondjuk tavaly 119 308 korsó sört adtak el a Groupama Arénában...

Valami nagyon nem stimmel a kormányzati logikával, éppen ezért több olyan pletyka is szárnyra kapott, hogy a fideszközeli Sziget Fesztiválnak durva pénzeket kellene fizetni, ha az eredeti dátum szerint (augusztus 5-11) mégis megtartható lenne az esemény, hiszen ebben az esetben a szervezők nem tudnának "vis maiorra" hivatkozni. Sokak szerint ezért is tartott ki a kormány az augusztus 15-i "határvonal" mellett a kedvező járványügyi adatok ellenére. Erről Havas Henrik is beszélt vasárnap az N1TV-n.

Az Indexnek fesztiválszervezők mondták el, hogy az is hatalmas probléma, hogy egyáltalán nincs részleteiben kidolgozva a korlátozásra vonatkozó rész, pedig ha valódi veszélyt jelent a fesztiválok megtartása, akkor a szabályok kreatív értelmezése pont hogy a fertőzésveszélyt növeli.

De az sem egy földtől elrugaszkodott gondolat Nerisztánban, hogy talán mégsem olyan kedvezőek azok a járványügyi adatok, mint amiről Orbánék tájékoztatják a lakosságot, és ami állítólag a "világ egyik legsikeresebb" védekező mechanizmusának köszönhető.

A Fővárosi Nagycirkusz esetében is illik megjegyezni, hogy az Emmi kultárért felelős államtitkára napjainkban az a Fekete Péter, aki 3 évig, 2015-2018-ig volt a cirkusz igazgatója.

Persze tudjuk, a magyar kormány tagjai mindig kizárólag csak a magyar emberek érdekeit lesik, soha nincs semmilyen mögöttes tartalom a döntéseikben.