A 2018-as kampányban anyagilag is támogatta a szélsőséges Vadhajtásokat a kormánymédia?

„Jaj, imádom a palit” – mondta Bayer Zsolt a náci Vadhajtások nevű heccoldal egyszemélyes működtetőjéről, Bede Zsoltról még 2019 januárjában az Echo TV-n. A portálunk birtokába került dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy a kormánybarát média nem csak imádja a palit, de a 2018-as választások előtt anyagilag is támogatta a szélsőséges portál felemelkedését.

A Vadhajtásokat és egyszemélyes „szerkesztőségét” a Jobbiknak a politikai palettán fokozatos középre húzódása hívta életre. Az egykori fociszurkoló Bede saját állítása szerint korábban Jobbik-szavazó volt, majd amikor Vona Gábor a 2015-ös tapolcai időközi országgyűlési választás megnyerését követően bejelentette, hogy végig fogja vinni a Jobbik néppártosodását és a párt „vadhajtásait le fogja nyesni”, a szélsőjobboldali Bede már nem tartott a szélsőségektől fokozatosan megszabaduló párttal.

Az ezzel a fenti folyamattal párhuzamosan egyre szélsőjobbra tolódó Fidesz kapóra jött Bede Zsoltnak, a korábban pincérként dolgozó férfi igazi rajongójává vált Orbán Viktornak. Kezdetben még nem weblapot, hanem csupán egy Facebook-oldalt indított Vadhajtások elnevezéssel. Szokatlan módon már ekkor futtatta a Fidesz médiája, a 2018-as választások előtt néhány nappal például az Echo TV stúdiójába hívták meg beszélgetni mint Facebook-oldal „szóvívőt”.

Információink szerint a portált Bede egy bizonyos Németországban dolgozó N. Viktorral és a csapathoz lazábban kötődő M. Krisztiánnal, mozgalmi nevén SRK-val hozta létre.

A kapcsolatuk azonban már nem lehet felhőtlen, ugyanis lapunkhoz eljutott egy vélhetően rendőrségi vallomás részlete, amelyben a korábban a Fradi szurkolókról a rendőrségnek információkat szállító Bede azt mondta a rendőrségnek, amikor azok SRK személyére kérdeztek rá, hogy „a helyzet már régóta olyan volt vele, mint az időjárás. Szokott fenyegetőzni sokat, de ezidáig nem vettem komolyan. Az ő habitusát ismerve azt lehet mondani, hogy ilyen volt mindig, annak ellenére, hogy én általam a közös üzletünkből hasznot is szerzett.” Ugyanezen rendőrségi vallomásában N. Viktort is megnevezi Bede, készségesen megadva a hatóságnak az e-mailes és mobiltelefonos elérhetőségét. A vallomás valódiságával kapcsolatban megkerestük Bede Zsoltot, de nem érkezett válasz a kérdéseinkre. A dokumentumon szereplő elérhetőségen próbálkoztunk N. Viktornál is, de onnan sem kaptunk választ.

Úgy tűnik ráadásul, hogy nem csak megszólalási lehetőséget kapott a Vadhajtások a kormányközeli figuráktól, hanem anyagilag is támogatták a 2018-as választások előtt, hogy eljuttathassák üzeneteiket a nagyközönségnek. Portálunk birtokába került egy Facebook-beszélgetés képernyőmentése, amelyben Bede Zsolt kicsattanó örömmel jelenti társainak, hogy a kormánypárti – az ellenzék lejáratására szakosodó - 888.hu csapata fizeti majd a Vadhajtások Facebook-hirdetéseit. Azt is írta ekkor Bede, hogy „mindent ők fizetnek” és hogy „sok ezer embert elérnek majd”.

Nem tudjuk, hogy a két portál közötti biznisz pontosan hogyan alakult vagy valóban létrejött-e, de eljutott hozzánk egy másik képernyőmentés is, amelyen egy Vadhajtások bejegyzést hirdet egy bizonyos „Anna Alb” nevű személy.

Az adott időszakban, 2018-ban a 888 impresszumában szerepelt a lap munkatársaként egy nagyon hasonló nevű személy, Albert Anna, aki „Ludmilla” művésznéven is publikált az oldalon. Albert Anna karikaturistaként is tevékenykedett a 888-on, emlékezetes eset volt, amikor plágiumgyanúba keveredett külföldi karikaturista rajzának lemásolásáért. Az esetet a Magyar Újságírók Szövetségének Karikaturista Szakosztályának lapja hozta nyilvánosságra 2016 szeptemberében. A hölgy azóta eltűnt a 888-ról és közéletből is.

A hirdetés valódiságával, illetve Anna Alb kilétével kapcsolatban megkerestük a 888.hu-t is, akik a következő választ adták:

- a 888.hu soha nem hirdette sehol a Vadhajtások tartalmait.

- így - a nem létező támogatásért - cserébe sem várhattunk semmilyen ellenszolgáltatást.

- személyzeti kérdésekben nem áll módunkban tájékoztatást adni, az említett személy nem tagja szerkesztőségünknek.

- a képernyőmentésen szereplő hirdetéssel kapcsolatban csak azt javasolhatjuk, hogy keressék meg kérdéseikkel a hirdetés feladóját.

Természetesen megkerestük ebben a kérdésben is Bede Zsoltot, de ahogyan a rendőrségi vallomásra, erre a témára sem reagált. (Ha ez megtörténne, frissítjük a cikket.) Az viszont biztos, hogy jó kapcsolatot ápol a kormányközeli figurákkal, hiszen nem is olyan régen maga Boldog István, a Fidesz országgyűlési képviselő kalauzolta a Parlamantben. Sőt, a politikus a nyáron azt is örömmel jelentette be, hogy neki a Vadhajtások „a kedvenc internetes hírportálja”.

 

Ha úgy vesszük, ez is felér egy hirdetéssel. Ez pedig azért érdekes egy regnáló kormány prominensétől, mert miközben például az ellenzék borsodi jelöltjét nácizzák, addig a Vadhajtások rendre ilyen címekkel „tájékoztat”:

„Rasszista nektek a jó büdös kurva anyátok az! Büszke fehérekre van most szükség a világban!”

„Te mit fogsz tenni amikor a koszos vén hulladék George Soros megdöglik?”

„Kedves Index! Ti vagytok nekünk a cselédeink, kurváink akiket néha meg is baszunk!”

Nos, Boldog Istvánnak mindez a kedvence, és erre büszke is.