Erős és büszke: akinek nincs pénze magánegészségügyre, azt a kormány az út szélén hagyja

Rengetegszer tárgyalt téma, hogy az állami egészségügy le van pusztulva, tulajdonképpen évek óta a még benne dolgozó egészségügyisek tartják egyben. A kormány szándéka világos: az egészségügyre nem akarnak a jelenleginél többet költeni. Akinek van rá pénze, azt átterelik a magánegészségügybe, akinek pedig nincs, az rossz minőségű, lassú és hiányos ellátásban részesül - vagy semmilyenben.

Éva 43 éves, a mellében egy kisebb keményedést fedezett fel. Tudta, hogy az állami egészségügyben nehéz korai időpontot foglalni mammográfiára. Kicsit tartott is a vizsgálattól, hiszen tudta, hogy az emlők összenyomása nem kellemes érzés. Az egyik magánegészségügyi szolgáltatót hívta fel, akik még aznap estére adtak neki időpontot. Egy modern, 3D-s emlő tomoszintézis vizsgálatot végeztek el, 30.000 Ft körüli összegért, az eredményt már másnap kézhez kapta. Az eredmény alapján nincs olyan probléma, ami miatt aggódni kellene. Ez 24 órán belül kiderült, így nem kellett hetekig vagy hónapokig stresszelnie. Ráadásul a vizsgálat meglepően kellemes élmény volt, egyáltalán nem volt fájdalmas és a vizsgálatot végző hölgy elképesztően kedves volt. 

Az orvosok béremelése jelentős és szükségszerű volt, ugyanakkor a szakdolgozók bérének rendezése elmaradt.  Így egy erős bérfeszültség keletkezett a rendszerben. Az orvosok mellett az ápolók is nélkülözhetetlenek, tehát az ő bérük rendezése is elengedhetetlen. A hálapénz kriminalizációja miatt még arra a kis mellékesre sem számíthatnak, ami eddig úgymond bérkiegészítésként megvolt - nem célunk a hálapénzt visszahozni, de a szakdolgozók bérének emelése nem várhat tovább

Gábor szerette volna megcsináltatni a kissé megviselt, többször tömött frontfogait. Mivel alapvetően az állami egészségügyben szocializálódott, az egyik egyetemi fogpótlástani klinikára jelentkezett be. Az orvosa nagyon készséges volt, még egy átmeneti fogpótlást is kapott a lecsiszolt fogakra, azonban az eljárás borzasztóan lassan haladt. Közel négy hónap volt, mire készen lettek a porcelán koronák, amelyekről ordít, hogy mű és színben sem igazán passzolnak. Mindezt olyan áron, hogy nem sokkal többért egy-két hét alatt megcsinálta volna neki egy olcsóbb magánrendelő is. 

A fogorvosi rendelők szektora az, ahol már évek óta alig van jelen állami szolgáltató, hiszen még az egészségügyi intézményekben is túlnyomórészt magánvállalkozók rendelnek, akik az intézménynek számláznak. Ennek ellenére a magyar lakosság fogazata szörnyű állapotba van. A fogpótló kezeléseket, hidakat, koronákat, implantátumokat semmiféle módon nem támogatja a TB, így azokat sokan nem tudják megfizetni. Pedig a rossz fogazat nemcsak esztétikai kérdés. A bélrendszer egész állapotát le tudja rontani a hiányos fogazat. És ha belemegyünk ennek a pszichológiájába, akkor azt is látjuk, hogy rossz fogú embernek nincs kedve sokat mosolyogni - az ország mentális állapota is múlhat ezen. 

Júliának évek óta rendszertelen a ciklusa. Az állami egészségügyben a nőgyógyászati rendelésen csak annyi volt rá a megoldási javaslat, hogy szedjen rá fogamzásgátló tablettát. Ezt azonban nem szerette volna. Az állami egészségügyben egy endokrinológai kivizsgálás lehetetlen küldetés, így évekig nem jutott előrébb. Végül rászánt néhány tízezer forintot, a magánszolgáltatónál egy teljes hormonális kivizsgálás során pedig kiderült, hogy a háttérben több hormonális rendellenesség áll, a petefészkei és a pajzsmirigye is érintett. Ezek a feltáró vizsgálatok az állami rendszerben nem elérhetőek, vagy nagyon nehezen, sokszor a háziorvosok eleve magánrendelésre tudják irányítani a betegeiket.

A “családbarát” kormány az államilag finanszírozott endokrinológiai szakrendelések megerősítésével segíthetné azt, hogy több gyermek jöjjön világra, hiszen ezek a betegségek nagyon sokszor okai a meddőségnek. A nőgyógyászati szakrendelések esetében is elmondható, hogy gyakran a magánszektor szolgáltatásait veszik igénybe a nők. Azonban az új egészségügyi törvény megszüntette az átjárást a két rendszer között, így sokan százezreket kénytelenek egy műtétért kifizetni, miközben a fizetésük egy része elvileg pontosan arra megy el, hogy egészségügyi szolgáltatásban részesülhessenek. És most még a meddőségi centrumokat is kisajátítja a kormány, melynek következtében a cseh, osztrák és szlovák meddőségi centrumok a magyar személyzet megerősítésével készülnek a magyar páciensek nagyszámú érkezésére.

Az egészségügyre a GDP kb. 4,5%-át költöttük el 2019-ben, ami 1995 óta a legalacsonyabb, illetve messze elmarad az uniós szinten tapasztalható 7-8%-tól. A járvány miatt 2020-ban ennél többet költöttünk ugyan, ám ennek egy része felesleges eszközbeszerzésekre ment el, példának okáért a 16 ezer lélegeztetőgépet említenénk, ami példátlanul sokba került és még csak nem is tudtuk volna használni, megfelelő mennyiségű szakember híján (és szerencsére nem is volt ennyire szükség). Egy új kormány elsődleges feladata az lesz, hogy mindenki számára elérhető legyen a minőségi egészségügy. Ezzel éves szinten több tízezer emberéletet menthető meg.