Családi kör: így már Ön is érteni fogja, miért vezet toronymagasan a Fidesz a Nézőpont Intézet felméréseiben

Mondanánk, hogy meglepődtünk, de azért olyan nagyon nem. Mai hír, hogy az egyik fideszes kutatócég vezetőjének bátyja Mészáros Lőrinccel szállt be a vasútkorszerűsítési bizniszbe.

A Nézőpont Intézet vezető elemzőjének, Mráz Ágoston Sámuelnek a testvére, Mráz Dániel Emánuel, a Prolan Irányítástechnikai Zrt. vezérigazgatója tagja annak a konzorciumnak, melyben Mészáros R-Kord Kft.-je is alvállalkozó, s mely elnyerte a Rákos-Újszász-Szolnok vonal felújítására kiírt tendert - írja az Alfahír.

Egyszerűbben: az Orbán strómanjának és pénztárosának mondott Mészáros közös üzletet bonyolít egy olyan emberrel, akinek fivére egy közvélemény-kutató cég vezetője. Talán nem meglepő, hogy a zsíros megbízásokért olyan eredményeket kell produkálnia a Nézőpontnak, mint ez itt:

nezopontintezet.hu

Az elmúlt időszakban többször is írtunk már a közvélemény-kutatások körüli furcsaságokról. Emlékezhetnek, november elején a HírTV rejtett kamerás felvételekkel bizonyította, hogy Szekeres Imre, a szocialista párt volt honvédelmi minisztere egy belvárosi MSZP-irodában találkozik Závecz Tiborral, a ZRI vezetőjével és Horn Gábor volt SZDSZ-es politikussal, aki jelenleg a Republikon Intézetet fenntartó Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A riporterek kérdésére Szekeres letagadta a találkozó tényét, Horn Gábor annyit ismert el, hogy Závecz Tiborral egyeztettek, míg Závecz bevallotta, hogy találkoztak, és Szekeres Imrének, ahogy más politikusoknak és politikai szakértőknek is kikérték a véleményét egy készülő kutatás módszertanáról.

Aztán ugyancsak a Závecz Research-höz köthető az a furcsaság is, melyről december végén számoltunk be: néhány nap eltéréssel publikált két elemzést is Závecz Tibor intézete, ám egyik felméréstől a másikig „eltűnt” félmillió Jobbik- és LMP-szavazó a rendszerből.

Akkor megkeresésünkre Závecz Tibor úgy reagált, hogy csak ahhoz a kutatáshoz adja a nevét, amelyek személyes megkereséseken alapulnak, havonta egyszer.

„Az, hogy kiszivárognak ilyen-olyan kutatásokból háttérváltozók, azzal én nem tudok mit kezdeni” – mondta akkor Závecz portálunk megkeresésére.

Most pedig kiderül, hogy a Mráz család még annál is jobban be van ágyazva a NER-be, mint ahogy ezt eddig feltételeztük. Kutatós játszótér az ifjúnak, nem is olyan kicsi vasút az idősebbnek. Persze, hogy a Fidesz „99%-on” áll a felméréseikben.

A lényeg: kedves Olvasóink, ne hagyják magukat elbizonytalanítani az ún. "felmérések" által, hisz egyre többször bizonyosodik be, hogy sok a furcsaság, de még több a kérdőjel körülöttük. 

Egyébként a Mráz Dániel Emánuel tulajdonában lévő Prolan Zrt. 6,69 milliárd forintért végezheti el a munkát. Igen, a mi pénzünkből.