Amikor a kormánypropaganda és a lesújtó valóság találkozik a magyar egészségügyben

Hazudnak reggel, délben és este. Hazudnak akkor is, ha az egészségügyi ellátásról, annak durva hiányosságairól van szó, pedig ez nem játék, itt emberek élete a tét. Ez az Orbán-kormány egyik legnagyobb bűne.

Az online újságírás szabályai megkövetelnek néhány dolgot. Az egyik ilyen "követelmény" az adott cikk terjedelmére vonatkozik. Éppen ezért nem vetemedtem arra, hogy több hónapra visszamenőleg hozzak példákat a magyar egészségügyi ellátást érintő lesújtó történésekre, illetve az egyes problémák kormány általi, megdöbbentő kommunikálására. Mégsem várhatom el tőletek, hogy egy kisebb könyvnyi, szomorú olvasnivaló órákat raboljon el a hétvégétekből. Az alábbi példák éppen ezért az elmúlt hetek beszédes produktumai. Spoiler: sajnos ez az időszak is rengeteg munícióval szolgál.

Az eszközhiány az egyik legsúlyosabb gond, túlzás nélkül országos viszonylatban, nagyjából mindegyik intézményt érinti. Aki volt már kórházban, akinek személyes élményeit, vagy józan gondolkodását nem befolyásolja a mindent elárasztó kormánypárti propaganda, pontosan tudja, hogy így van. Persze a Fidesz az egyértelműt is simán letagadja, éppen ezért harsogják a közpénzekből fenntartott lakájmédián keresztül az emberek fülébe a már egyébként is világszínvonalú egészségügyet érintő, „rendkívüli” fejlesztéseket. Csakhogy a valóság itt is szembejön, néha például bevásárlókocsi formájában:

bevasarlokocsi

Bár egy másik településről van szó, de borzalmas, szörnyű belegondolni, hogy a politikai érdekeknek simán alárendelik az embereket. Mi sem példázza ezt jobban, mint az az elképesztő eset, amikor a tapolcai kórház csak azért utasította el az adományként szerzett modern ágyakat, mert azokat a Jobbik küldte.

Még szerencse, hogy vannak olyan jótevők, akiket világszerte ismernek, és azzal sem lehet őket vádolni, hogy ellenzéki politikusok. Könnyen lehet, hogy a jótékonykodásukat csak ezért nem utasítja el hazánk „erős és büszke” kormánya. Így történhetett, hogy Terence Hilléknek köszönhetően nagyon jól járt a Heim Pál Gyermekkórház, az olasz színész és társai mondhatni bevásároltak Orbánék helyett.

Ugyanezt tette egyébként Ruby Rose is, aki szerencsétlenségére egy itteni forgatáson történt kisebb baleset miatt ellátogatott az Uzsokiba, (ami egyébként messze nem a legrosszabb helyzetben lévő fővárosi kórház) az ottani állapotokon elszörnyedve pedig szintén eszközvásárlásba és adakozásba kezdett.

Igaz a mondás, hogy egy kép többet mond ezer szónál, így van ez az alábbi esetben is, ahol egy világszínvonalú sorszámhúzó módszer látható az egyik Belgyógyászati Klinikán.

24408358_79abd28745103b4fee96b48b773a5138_wm

Nagyjából egy hónapja történt, hogy a tarthatatlan állapotokra hivatkozva távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője (is). Nem is késett a kormány „megoldása”, bejelentették, hogy szír kórházakat finanszíroznak. Miért is ne? Ha már itthon minden kiváló, mindenben is jobban teljesítünk, nyugodtan költhetik akár erre is a magyar adófizetők pénzét, nem?

Vagy itt van például az az eset, amikor szintén a Honvédból (a Sürgősségi Centrumból) szivárgott ki egy olyan levél, ami egy pillanat alatt oszlatja el a szervilis Marsi, Gönczi, vagy bármelyik szánalmas kormánypárti fluffer által felböfögött propagandát. Itt a segélykiáltásnak is beillő írás.

Lassan megérkezünk az elmúlt pár nap történéseihez, és Kásler Miklóshoz, aki épp a magyar ápolók napjára időzítette legújabb elborult kijelentését, miszerint elég ápoló dolgozik a magyar egészségügyben.

Káslert is arcon csapta a valóság. A szakszervezeti elnök ugyanis rögtön ezután arról beszélt az ATV-ben, hogy jóval több orvosra és ápolóra lenne szükség, miután ma még két ápoló sem jut egy orvosra, pedig négy-ötre is szükség lenne.

Semmi különös, de közben a Péterfy Kórház érsebészete (is) bezárt ideiglenesen, mégpedig orvoshiány miatt.

Közben a Magyar Hírlap büszkén zengi szervilizmust árasztó hasábjain, hogy milyen jó nekünk, hiszen 5000-el több orvos dolgozik Magyarországon, mint 2010-ben.

Orbán Viktor szerint pedig végre mocorog valami a magyar egészségügyben is. Ha ott nem is, valahol tényleg mocorog valami, mégpedig több millió ökölbe szorított kéz...