Ez volt Orbán egyik legnagyobb hazugsága veszélyhelyzetben

„A magyar kormány minden fontos döntést elsőként hozott meg Európában” – jelentette ki hétfőn magabiztosan a parlamentben Orbán Viktor. Csakhogy, ez egy ordas nagy hazugság.

Nézzük csak meg, mennyire és miben voltak elsők Orbán és „bátor” képviselői:

Iskolabezárás

Orbán szerint még ugyan most se zárták be az iskolákat, mert digitálisan oktatnak, mire addig eljutottak, hogy a diákok nem járnak be intézményekbe, ennyi európai ország hozta meg ezt a döntést:

Ez egy március 12-i állapot. Orbán ekkor még arról beszélt, nem lehet bezárni az iskolákat.

Védőfelszerelés

Hosszú hetek óta téma az egészségügyben, hogy nincs megfelelő védőfelszerelés. A kormány több alkalommal hazudta, hogy de, van. Nem volt.

Most, a veszélyhelyzet 12. napjában sikerült dönteni arról, hogy minden intenzív ágy mellett dolgozó orvosnak és nővérnek speciális védőmaszk jár, a többi egészségügyi dolgozó sebészi maszkot kap, akárcsak azok a betegek, akik koronavírus-gyanúval kerülnek be a kórházakba.

Ja, s még valami a sebességről: Csehországba már szerdán, Szlovákiába csütörtökön megérkeztek az első repülőgépek, amelyek nagy mennyiségű védőfelszerelést szállítottak a koronavírus-járvány tetőzésén talán már túljutott Kínából. Hozzánk nem. Még annak ellenére sem, hogy Orbán az elmúlt években annyit pózolt kínai diktátorokkal, mint Németh Szilárd a legdurvább koleszterinnövelő ételekkel.

A bajba jutottak megsegítése

A veszélyhelyzet 12. napján sikerült hat új gazdaságvédelmi intézkedésről is döntenie a kormánynak. Miközben Európa számos országában sokkal nagyobb segítséget nyújtó intézkedéseket jelentettek be. Köztük például Romániában vagy Csehországban. Már a múlt héten. De Orbán szerint ne akarjunk olyat, mint, ami Romániában van. Az a jó, amit ők mondanak és akkor is ők a leggyorsabbak. Csak még nem derült ki, hogy miben.

Tesztelés

Orbán szerint úgy tesztelnek, ahogy a WHO kéri. Legalábbis ezt mondta hétfőn a parlamentben. Csakhogy, Orbán ezzel kapcsolatban is össze-vissza beszél: bár az Egészségügyi Világszervezet ajánlása és számos nemzetközi példa bizonyítja, hogy a tesztek használatával csökkenthető a járvány terjedése, Orbán egy hete is azt hangoztatta az Országgyűlésben, hogy felesleges tesztelni. Mostanra már szerinte sem az. Gyorsaság, elvtársak, gyorsaság!

Kijárási tilalom

Orbán szerint erről gondolkodnak. Gondolkodnak, hogy kiket kéne, kitől elszigetelni. A leggyorsabban döntő kormány részéről ez azért fura, mert számos európai ország már tudott dönteni. És itt nem árt megemlíteni, hogy a brit Sky News stábját beengedték forgatni a koronavírus-járvány által legjobban sújtott észak-olasz város, Bergamo egyik kórházába, ahonnan az orvosok azt üzenték: ez vár minden országra, ha nem rendelnek el sürgősen kijárási tilalmat.

Nos, aki esetleg az önkéntes karanténban eltöltött unalmas órák közben rájönne, hogy miben voltak elsők Orbánék, írja már meg nekünk, mert szeretnénk tudni. De tényleg.