Havi 1 milliárd euróval segíti a kormány a cégeket és dolgozókat - Szlovákiában

A szlovák kormány nem tétlenkedik, Orbánékkal ellentétben valódi segítséget nyújtanak.

A csomag havi 1 milliárd euróval, vagyis több mint 350 milliárd forinttal segítené a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeket és dolgozókat, elsősorban azokat, akik a megszorítások miatt nem tudnak dolgozni, vagy leállt a vállalkozásuk.

- közölte tegnap a pénzügyminiszter, Eduard Heger, hozzátette, a csomag része, hogy a koronavírus miatt leállni kényszerült cégeknél a dolgozók bérének 80%-át átvállalja az állam.

Nem csak emiatt az intézkedések miatt irigykedhetünk a szlovákokra. Az egészségügyi állapotuk miatt karanténba került állampolgárok ugyanis táppénzre jogosultak, a bruttó bérük 55 százalékát kapják meg.

De a cégeket sem hagyják segítség nélkül:

  • azoknál a cégeknél, melyek áprilisban 20%-os kieséssel számolhatnak, 180 euróval szállnak be az alkalmazottak fizetésébe,
  • 40%-os kiesésnél 300,
  • 60% felettinél 420,
  • 80%-nál pedig 540 euróval.

Szlovákiában tegnapig 314 beteget regisztráltak, halálos áldozatról még nem számoltak be.

Hogy mi történik közben erős és büszke hazánkban?

A vírus elleni harc szereplői napról napra bizonyítják alkalmatlánságukat, Kásler Miklóstól kezdve, Orbánon át a tisztifőorvosig.

A miniszterelnök ezzel párhuzamosan telehazudja az étert, a járvány elleni küzdelmet pedig hatalma bebetonozására, kiterjesztésére használja fel. Fentiekhez hasonló valódi segítségről pedig a munkáltatók és a munkavállalók is csak álmodhatnak.

A Jobbik egyébként már hetekkel ezelőtt felszólította a kormányt, hogy állítsák fel a magyar munkahelyvédelmi alapot. Az ellenzéki párt egy ötpontos cselekvési programot is kidolgozott a koronavírus okozta gazdasági problémák kezelésére.