Az aktuális gyurcsányozás-felelős: a szolgalelkű Kocsis Máté

Hat évvel ezelőtt Ungár Klára így fogalmazott egy Facebook-posztban: „Viktorka rekedt hangon hablatyol, megdicséri a nem provokáló meleg társadalmat, és mint az áldozathibáztatók, elmagyarázza, h ez miért jó. Fújj! Szájer és Kocsismáté mit szól ehhez? Biztos egyetértenek, azért bujkálnak” – azóta tudjuk, hogy Szájerrel kapcsolatban igaza volt, hiszen a képviselőről rendkívül méltatlan helyzetben vált egyértelművé, hogy titkos homoszexuális életet élt sok éven át, miközben felesége és gyerekei voltak. De vajon mi a helyzet Kocsis Mátéval?

Kocsis Máté 1981-ben született, Budapesten. Érettségi után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán szerzett diplomát. Ezután a Századvég és a Corvinus közös, másoddiplomás képzésére járt 2004 és 2006 között, ami tulajdonképpen nem más, mint egy fideszes káderképző - itt politikai szakértő képesítést szerzett. Hollik István is ide járt, nagyjából egy időben Kocsissal. 

1999-től egy ideig a MIÉP tagja volt. 2006-ban már a Fidesz VIII. kerületi önkormányzati képviselő-jelöltje, képviselője, majd alpolgármestere, valamint frakcióvezetője, ezen kívül a Fővárosi Választási Bizottság fideszes delegáltja és a Fővárosi közgyűlés tagja, a jogi és ügyrendi bizottság alelnöke - látjuk, elég elvégezni ahhoz a Századvég iskolát, hogy valakinek beinduljon a szekere, de rendesen.

2009-ben a polgármester lemondott Józsefvárosban, Kocsis Máté elnyerte a tisztséget, melyet a 2010-es választáson megismételt, majd 2014-ben újrázott. 2010-től országgyűlési képviselő is volt, egyéni mandátumot szerzett. Közben haladt előre a karrierje, már amennyiben valakinek az a karrier, hogy egyre több és egyre magasabb pozíciót szerez meg egy olyan szervezetben, ami egyébként rettenetesen kártékony. 2011-ben a Fidesz budapesti alelnökévé választották, 2012 és 2016 között pedig a Fidesz kommunikációs igazgatója volt, mely tisztséget ma Hollik István tölti be. 2015-ben a Fidesz budapesti elnöke lett. A 2018-as országgyűlési választáson egyéni mandátumot szerzett, így a polgármesteri tisztségéről lemondott, mert akkorra már összeférhetetlen volt a két pozíció. Jelenleg a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője.

Polgármestersége alatt a VIII. kerületben születtek olyan döntések, melyek minimum vitathatóak. Megtiltották például a 14 évnél idősebb gyerekeknek, hogy a játszótéri eszközöket használják, ráadásul pénzbüntetés terhe mellett. Jellemzően a gyerekeknek nincs még önálló keresetük 14 évesen, a szülők pedig sok esetben így is nehezen tartják el a gyerekeket, életszerűtlen ilyen büntetési tétellel terhelni őket.  Nagy port kavart az is, amikor roma szervezeteket lakoltattak ki az általuk használt ingatlanból, mert kellett másra a helyiség. Ennek ellenére Kocsis Mátéra Tarlós István egy ideig úgy hivatkozott, mint lehetséges utódjára a főváros élén - ma már tudjuk, hogy ez másképpen alakult.

Kocsis vagyonnyilatkozatában 2011-ben egy VIII. kerületi, 117 nm-es társasházi ingatlant találunk, amit ajándékozással szerzett, valamint egy lepsényi ingatlant. Találunk egy 2008-as Ford Mondeo gépjárművet és egy Gilera Runner motort, egy Szász Endre-festményt és 6 millió forintot. Családi vállalkozásuk, a Hobby-Key Kft. kulcsnagykereskedés 2-4 millió forintot fialt számára. Ehhez képest a legutóbbi, 2020-as vagyonnyilatkozata egy VIII. kerületi, a korábbinál sokkal nagyobb, udvaros ingatlant tartalmaz, a Népliget tőszomszédságában, 23 millió forint pénzösszeget, a Szász Endre-képet, valamint 28 millió családi kölcsönt, a Hobby-Key Kft. pedig megsokszorozta bevételét, így már több mint 15 millió forintot hozott a konyhára Kocsisnak. Elgondolkodtató, hogy a fideszesek csak úgy tartoznak a családnak pár millió forinttal és néhány ingatlan is leesik közben, így gyarapodnak évről évre. Ez a párton kívülieknek nem megy ilyen egyszerűen. Érdekes, hogy Kocsis a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel feleségét és két kiskorú gyermekét.

A VIII. kerületi ingatlant egyébként 2016-ban vették meg, majd lebontották és felépítettek egy nagyobb házat, melynek kapcsán Hadházy Ákos képviselő osztotta meg meglátásait: az ingatlan védett területen, a Tisztviselőtelepen található, így azt az UNESCO a világörökség részeként kezeli, így nem is lehetett volna csak úgy elbontani és újat építeni - de hát egy fideszes bármit megtehet. Az is kiderült, hogy az ingatlan egy részét Kocsis gyerekeire kívánták íratni, de azt a Földhivatal nem engedélyezte.

Ungár Klára 2015-ben posztolta a Kocsis Máté homoszexualitására utaló írásokat, Kocsis perelt, elsőfokon megnyerte, majd másodfokon elvesztette a pert - nem tudott ugyanis olyan érveket hozni, hogy az állítás pontosan miért volt sértő. Ungár Klára volt fideszes képviselő, a párt egykori főpolgármester-jelöltje maga is az LMBTQ+ közösség tagja, leszbikusságát nyíltan vállalja, ahogyan unokaöccse, Ungár Péter sem csinál titkot homoszexualitásából. Egy normális országban ez nem is lenne téma, mindenki azt csinál a hálószobájában, ami neki és a párjának tetszik, nem az határoz meg egy embert, hogy kivel bújik ágyba. De ezt az országot a Fidesz teszi élhetetlenné e közösség számára (és lassan minden ember számára), tehát ebben Kocsis Máté, mint a törvényjavaslat benyújtója és mint frakcióvezető felelőssége elvitathatatlan.

A múlt heti, Debrecenben tartott, elkordonozott frakcióülésen Kocsis Máté bejelentette, hogy a hitelmoratórium fenntartását kéri a Fidesz frakciója a kormánytól (ami tulajdonképpen ugyanaz). Az MNB ugyanakkor korrekt tájékoztatásba kezdett és erősen kampányolnak az általános moratórium ellen, hiszen az az adósnak sokba kerül, csak nem most fizeti meg az árát, hanem később. Februárban Kocsis azt posztolta, hogy az erkölcsi fölény náluk van - Jakab Péter azonban rávilágított, hogy ha az ember körül olyan emberek állnak, mint Rogán Antal, Kósa Lajos, Orbán Viktor, Simonka György és Boldog István, akkor ez nem biztos, hogy igaz. Nem is szólva arról, hogy ha ránézünk Kocsis Facebook-hírfolyamára, akkor mit látunk: Gyurcsány, fröcsögés, Gyurcsány, hajrá Fidesz, Gyurcsány, Gyurcsány, fröcsögés, Gyurcsány. Izgalmas.

Kocsis - Hollik István, Gulyás Gergely, Dömötör Csaba és mások mellett - azon fiatal fideszes generációhoz tartozik, akik gátlástalanul tolják a hazug propagandát, ahelyett, hogy generációjuk modernebb, felvilágosultabb, tisztább lelkű képviselőihez csatlakozva a világ jobb hellyé tételén fáradoznának, ahelyett, hogy ilyen nyomasztó, fullasztó közeget teremtenek körénk.