Járványkezelés: Orbánék a szabályok betartását mantrázzák, de a saját szabályaikat sem tartják be

Orbán Viktor és nertársai már megüzenték párszor: őket nem köti semmilyen szabály, megtehetnek bármit, amihez kedvük szottyan.

Szijjártó Péter például bármikor felpattanhat egy oligarcha jachtjára, bármikor helikopterezhet, sőt neki maszkot sem kell hordani. A 444.hu vette észre, hogy bár a koronavirus.gov.hu weboldal napi jelentésében mindig felhívja a figyelmet a maszkviselés jelentőségére, a külgazdasági- és külügyminiszter itthon nem szereti hordani azt.

A múlt héten Lucian Nicolae Bode román közlekedésért, infrastruktúráért és kommunikációért felelõs miniszter és Bogdan Lucian Aurescu román külügyminiszter társaságába adta át az M4 autópálya Berettyóújfalu és Nagykereki közötti szakaszát, valamint a Nagykereki-Bors II. autópálya-határátkelőhelyet Nagykereki határában, így:

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Orbán Viktoron itthon - második hullám ide vagy oda - szintén soha nem látni maszkot. Eközben a szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiós bullshitgenerátorában pont arra kérte a fiatalokat, akikre épp a járványügyi felelősséget tolják, hogy "tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van, és ha fegyelmezetlenek, az idősebbek fejére hoznak nagy bajt".

De nem csak a maszkhasználat az, ami másként érvényes a fideszes nagyurakra, mint a földi halandókra. Május végén Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs nerkedvenc focista például a koronavírus-járvány lassítása érdekében zárt kapuk mögött lejátszott Honvéd-MTK kupameccsről posztolhatott, mert ők bemehettek. (És ugyebár a focira eleve más szabályok vonatkoztak, mert azt szeretik a fideszes prominensek.)

A diplomata útlevéllel közlekedő Dzsudzsák Balázst amúgy Orbán is lebuktatta, rá ugyanis nem úgy voltak érvényesek a karantén szabályok, mint egy "átlag" magyarra. De emlékezhetünk, hogy márciusban az erősen koronagyanús B. Nagy László is elhagyta a karantént, és bement a parlamentbe szavazni. Sőt, eszünkbe juthat Gulyás Gergely produkciója is, amikor kijárási korlátozás volt érvényben, és emberek tízezrei vesztették el a munkájukat a vendéglátóhelyek bezárása miatt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bátran beült falatozni a Várkert Bazárnál lévő Felix nevű étteremben a húsvéti hosszú hétvégén. Bár állítólag csak elvitelre rendelt.

Nerisztán az a hely, ahol a hatalmi elit megtehet bármit, egyelőre következmények nélkül. Kérdés, hogy meddig engedjük nekik.