Bár a kormánypárti politikusokra nem vonatkoznak a szabályok, 1,3 milliárdot kaszáltak tavaly a szabályokat megszegő földi halandókon

Többször láthattuk már az elmúlt hónapokban, hogy Szijjártó Péter nem szeret maszkot hordani. De amikor hordja, akkor se úgy, ahogy kellene. Ő az egyik iskolapéldája annak, hogy a nertársak bármikor megszeghetik a szabályokat, nem úgy, mint a földi halandók.

1,3 milliárd bírságot osztottak ki tavaly a járványvédelmi szabályokat megszegőknek - írja a 24.hu.

Az operatív törzs tájékoztatóin rendszeresen elmondják, hogy hány szabálysértőt fogtak, és a koronavirus.gov.hu-n is található egy összesített statisztika arról, hogy hányan szegték meg a kijárási tilalmat (eddig 35 065-en), hányan a hatósági karantént (5346-an), hányan a maszkviselési szabályokat (23 782-en), hányan az utazási korlátozásokat (11 260-an), hányan az üzletek nyitvatartási szabályait (598-an), és hogy hányszor intézkedtek üzletekkel, vendéglátóhelyekkel szemben (236-szor).

Az összesítésben az is látható, hogy a rendőrség hányszor figyelmeztetett, tett feljelentést, vagy éppen hányszor bírságolt. Utóbbi összegéről a lap többször kérdezte az operatív törzset, de sem a tájékoztatón nem olvasták fel soha a bírságok összegéről szóló kérdéseket, sem írásban nem kaptak választ.

A Bűnügyi Statisztikai Rendszerbe viszont csendben felkerült egy összesítés a tavalyi évre vonatkozóan a szabálysértésekről, és ha minden nem is, de néhány dolog kiderül belőle: Két ember börtönbe is került, a pénzbírság összege átlagosan 85 ezer forint volt, a helyszíni bírság pedig átlagban 26-27 ezer. Összesen 1,3 milliárdot szedtek be a hatóságok.

A büntetgetés tehát jól megy annak ellenére, hogy bár az ellenzék egy éve követeli például, hogy ingyenes maszkokkal lássák el az állampolgárokat, azt nem sikerült teljesíteni. Akárcsak az ország vezetői részéről a példamutatást.

Szijjártó Péter éppen egy hónapja mutatta meg, hogy még mindig nem tudja, hogy a maszkot az orrára is fel kéne húzni. Neki viszont nem jár érte pénzbírság.

Orbán Viktor és nertársai már megüzenték párszor: őket nem köti semmilyen szabály, megtehetnek bármit, amihez kedvük szottyan. Szijjártó Péter például bármikor felpattanhat egy oligarcha jachtjára, bármikor helikopterezhet, sőt neki maszkot sem kell hordani.

Ezért történhetett meg, hogy miután a magyar külügyér Kambodzsában járt és kiderült, hogy koronavírusos, 12 iskolát vontak szoros megfigyelés alá, a miniszter 900 közeli kontaktját kutatták fel, illetve karanténba vonult a kambodzsai kormányfő, több miniszter és a számos tisztviselő. Köszönték a látogatást.

De nem csak a maszkhasználat az, ami másként érvényes a fideszes nagyurakra, mint a földi halandókra. Május végén Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs nerkedvenc focista például a koronavírus-járvány lassítása érdekében zárt kapuk mögött lejátszott Honvéd-MTK kupameccsről posztolhatott, mert ők bemehettek. (És ugyebár a focira eleve más szabályok vonatkoztak, mert azt szeretik a fideszes prominensek.)

A diplomata útlevéllel közlekedő Dzsudzsák Balázst amúgy Orbán is lebuktatta, rá ugyanis nem úgy voltak érvényesek a karanténszabályok, mint egy "átlag" magyarra. De emlékezhetünk, hogy márciusban az erősen koronagyanús B. Nagy László is elhagyta a karantént, és bement a parlamentbe szavazni. Sőt, eszünkbe juthat Gulyás Gergely produkciója is, amikor kijárási korlátozás volt érvényben, és emberek tízezrei vesztették el a munkájukat a vendéglátóhelyek bezárása miatt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bátran beült falatozni a Várkert Bazárnál lévő Felix nevű étteremben a húsvéti hosszú hétvégén. Bár állítólag csak elvitelre rendelt.

Nerisztán az a hely, ahol a hatalmi elit megtehet bármit, egyelőre következmények nélkül. Aki viszont nem NER-kegyelt, mélyen a zsebébe nyúlhat a szabályok megsértése esetén.