Szijjártó Péter megint megmutatta, hogy a nertársak bármikor megszeghetik a szabályokat, nem úgy, mint a földi halandók

Többször láthattuk már, hogy Szijjártó Péter nem szeret maszkot hordani. De amikor hordja, akkor se úgy, ahogy kellene. Ő az egyik iskolapéldája annak, hogy a nertársakra nem vonatkoznak a szabályok.

Szijjártó Péternek most épp a hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokság házirendjét nem sikerült betartania. Abban ugyanis a következő áll:

„Az épületbe belépni és ott tartózkodni kizárólag az orrot és szájat egyaránt eltakaró FFP2 maszkban lehet. Ez alól kivételt képeznek az étkezésre és italfogyasztásra kijelölt helyek, ahol az étel- vagy italfogyasztás idejére az FFP2 maszk levétele megengedett. A Szervezők biztosítanak FFP2 maszkot a látogatóknak a belépés során.”

Szijjártó Péter viszont így fotózkodik az arénéban:

Szijjártó Péter éppen egy évvel ezelőtt mutatta meg, hogy egyébként sem sikerült elsajátítania a maszkok helyes használatát. Neki viszont nem járt érte pénzbírság.

Orbán Viktor és nertársai már megüzenték párszor: őket nem köti semmilyen szabály, megtehetnek bármit, amihez kedvük szottyan. Szijjártó Péter például bármikor felpattanhat egy oligarcha jachtjára, bármikor helikopterezhet, sőt neki maszkot sem kell hordani.

Ezért történhetett meg, hogy miután tavaly a magyar külügyér Kambodzsában járt és kiderült, hogy koronavírusos, 12 iskolát vontak szoros megfigyelés alá, a miniszter 900 közeli kontaktját kutatták fel, illetve karanténba vonult a kambodzsai kormányfő, több miniszter és a számos tisztviselő. Köszönték a látogatást.

De nem csak a maszkhasználat az, ami másként érvényes a fideszes nagyurakra, mint a földi halandókra. 2021 májusának végén Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs nerkedvenc focista például a koronavírus-járvány lassítása érdekében zárt kapuk mögött lejátszott Honvéd-MTK kupameccsről posztolhatott, mert ők bemehettek. (És ugyebár a focira eleve más szabályok vonatkoztak, mert azt szeretik a fideszes prominensek.)

A diplomata útlevéllel közlekedő Dzsudzsák Balázst amúgy Orbán is lebuktatta, rá ugyanis nem úgy voltak érvényesek a karanténszabályok, mint egy "átlag" magyarra. De emlékezhetünk, hogy tavaly márciusban az erősen koronagyanús B. Nagy László is elhagyta a karantént, és bement a parlamentbe szavazni. Sőt, eszünkbe juthat Gulyás Gergely produkciója is, amikor kijárási korlátozás volt érvényben, és emberek tízezrei vesztették el a munkájukat a vendéglátóhelyek bezárása miatt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bátran beült falatozni a Várkert Bazárnál lévő Felix nevű étteremben a húsvéti hosszú hétvégén. Bár állítólag csak elvitelre rendelt.

Nerisztán az a hely, ahol a hatalmi elit megtehet bármit, egyelőre következmények nélkül. Aki viszont nem NER-kegyelt, mélyen a zsebébe nyúlhat a szabályok megsértése esetén.